BERLIJN - De Europese Centrale Bank (ECB) en de Duitse centrale bank gaan onderzoek doen naar de rechtmatigheid van het opkoopprogramma door de ECB van staatsleningen van zwakke eurolanden. Dat meldde het Duitse blad Bild dinsdag op basis van bronnen.

Volgens Bild willen advocaten van de ECB en de Bundesbank weten bij welke omvang en op wat voor termijn het opkoopprogramma inbreuk maakt op de Europese regels.

Er bestaat volgens het blad een kans dat de zaak zal worden voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie. Voor deze mogelijkheid willen de ECB en de Bundesbank zich juridisch wapenen, aldus Bild.

ECB-president Mario Draghi maakte onlangs bekend bereid te zijn ongelimiteerd staatsleningen van zwakke eurolanden op te gaan kopen om de hoge rentes te drukken. Daarvoor moeten landen dan wel een formeel verzoek indienen en akkoord gaan met strikte voorwaarden. Volgens Draghi is dat programma geheel in overeenstemming met het mandaat van de ECB.

Onenigheid

Het opkoopprogramma van de ECB heeft tot onenigheid geleid over de vraag of het plan niet in strijd is met de Europese regels. Die verbieden namelijk de directe financiering van overheden door de ECB.

De president van de Duitse centrale bank stemde tegen het opkoopprogramma. In Duitsland bestaat de angst dat de ECB daarmee buiten zijn mandaat gaat en belastingbetalers kan blootstellen aan miljarden aan risicovolle leningen.

Strikte voorwaarden

Het programma van de Europese Centrale Bank (ECB) voor het opkopen van staatsobligaties kan op de middellange termijn risico's met zich meebrengen. Het is daarom van belang dat strikte voorwaarden worden nageleefd. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler dinsdag.

Volgens Rösler is het onder meer gevaarlijk dat sommige eurolanden betere financieringsvoorwaarden nastreven door middel van het opkoopprogramma, terwijl in andere landen gesproken wordt over verliezen die houders van staatsobligaties moeten slikken.