AMSTERDAM - Nederland is de enige lidstaat van de Europese Unie waarvan de meerderheid van de bevolking tegen privatisering van de spoorwegen is. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde eurobarometer van de Europese Commissie.

Van de Nederlanders is 46 procent voorstander van privatisering van de spoorwegen, tegen 71 procent gemiddeld in de EU. Waar maar 21 procent van de EU-burgers tegen privatisering van het spoor is, gaat het in Nederland om een meerderheid van 52 procent. Zweden volgt op ruime afstand met 38 procent tegenstanders.

In de meeste Europese landen verwachten de inwoners vooral veel goeds van de privatisering, zoals goedkopere kaartjes, een betere service en uitbreiding van het routenetwerk. De meest fervente voorstanders van marktwerking op het spoor zijn de Denen en de Tsjechen.

Nederlanders zijn sceptisch over de voordelen van privatisering. Zij denken juist dat marktwerking leidt tot het schrappen van bepaalde lijnen en stations. De NS is weliswaar verzelfstandigd, maar de aandelen zijn in handen van de rijksoverheid.