AMSTERDAM - Het terugdringen van de huidige fiscale voordelen zal een negatieve invloed hebben op de vraag naar elektrische auto's. Dit blijkt uit onderzoek onder leaserijders van LeasePlan Nederland.

Tot op heden is het voordelig om over te stappen naar een elektrische auto. De korting voor de elektrische auto op de motorrijtuigbelasting zal echter worden teruggeschroefd naar nul euro in 2016, zo bleek vorige week dinsdag uit de Miljoennota. Bovendien heeft de overheid plannen om vanaf 2014 de bijtelling van elektrische auto's te verhogen naar 7 procent.

Onder de leaserijders is de elektrische auto op dit moment populairder dan onder de privébezitters. Binnen deze groep rijdt 0,3 procent in een elektrische auto, terwijl dit voor 0,02 procent geldt van de privébezitters. Volgens LeasePlan is deze ontwikkeling ontstaan door het huidige fiscale kostenvoordeel van de elektrische auto.

Volgens LeasePlan zal vanaf 2020 het brede publiek de elektrische auto gaan zien als een goed alternatief voor de traditionele auto. Op dit moment is de infrastructuur volgens het bedrijf echter nog te beperkt.

"Het aantal oplaadpunten voor de elektrische auto is nu groeiende, maar nog beperkt. Als dit euvel wordt weggenomen kan de elektrische auto pas écht uitgroeien tot een volwaardig alternatief", aldus LeasePlan.