VLISSINGEN - De fosforfabriek Thermphos in Vlissingen vraagt uitstel van betaling aan. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Thermphos was vaak in het nieuws omdat de veiligheid in het geding was. In mei 2009 kwamen twee werknemers om door een ongeval in de fabriek. Sindsdien wezen diverse onderzoeken uit dat het met de veiligheid nog steeds niet goed gesteld is.

Directeur Rob de Ruiter benadrukte op een persconferentie dat er geen sprake is van een faillissement. Volgens hem heeft Thermphos last van fosfor uit Kazachstan dat op de markt wordt gedumpt.

CNV

Het aanvragen van uitstel van betaling door de fosforfabriek Thermphos noemt CNV Vakmensen 'pijnlijk'. De bond wil snel met de directie spreken over het doorbetalen van de salarissen. "Zo lang als mogelijk moeten de effecten voor de ruim 400 medewerkers verwaarloosbaar zijn'', aldus bestuurder Peter Vlaming.

Volgens hem zit Thermphos in grote problemen. "Ik zie de oplossing op de horizon steeds minder helder worden. De directie was in gesprek over overname. Met deze surseance wordt dat verhaal natuurlijk veel gecompliceerder. Ik houd dan ook rekening met een kwalijke afloop.''

FNV

FNV Bondgenoten had niet zien aankomen dat de situatie bij fosforfabriek Thermphos zo ernstig was dat er uitstel van betaling moest worden aangevraagd. ''Dit komt hard aan’’, zei bestuurster Liliane Schoone maandag.

De bestuurster wist dat het slecht ging. Eerder deze maand hoorde ze bij cao-onderhandelingen dat Thermphos geen geld had om ''iets aan de koopkracht van de werknemers te doen. Maar ik maak me nog geen zorgen om betalingen van salarissen. Dat de rechtbank uitstel verleent, betekent dat er perspectief is om een faillissement te voorkomen.’’