AMSTERDAM – Microsoft neemt een risico met Windows 8. Volgens adviesbureau Gartner is het besturingssysteem voor de pc één grote gok.

Gartner stelt dat Microsoft de besturing en het gevoel van een tablet naar de pc wil brengen, terwijl dat beter naar een smartphone zou kunnen. Als vergelijkingsmateriaal noemt de consultant de besturingssystemen van Apple en Google op tablet en smartphone, die veel meer met elkaar gemeen hebben.

Volgens het adviesbureau is het dan ook de vraag of Microsoft succesvol kan blijven op de pc-markt. Windows 8 zou te verschillend zijn ten opzichte van Windows XP, wat veel bedrijven nog gebruiken. Ook zouden bedrijven nu juist bezig zijn met de overgang naar Windows 7.

Vista

Gartner is bang dat hetzelfde gebeurt als met Windows Vista. Het besturingssysteem schrok veel bedrijven af en weinig derde partijen leveren er nog technische ondersteuning voor.

Eerder dit jaar gaf het adviesbureau al kritiek op Windows 8 voor op de pc. Waar het op de tablet prima zou werken, was het besturingssysteem op een computer lastig te besturen.