AMSTERDAM - De Amerikaanse onderneemster Molly Morse heeft zondagavond in New York een half miljoen euro gewonnen bij de Green Challenge van de Postcode Loterij. De Nederlander Daan Weddepohl moest genoegen nemen met een 'schamele' 100.000 euro.

Mango Materials, het door winnares Molly Morse opgerichte bedrijf, zet met hulp van bacteriën methaangas om in biologisch plastic, dat afbreekbaar, maar ook betaalbaar is.

Daan Weddepohl ontving 100.000 euro voor zijn website Peerby, waar hij mensen de mogelijkheid geeft hun spullen aan elkaar uit te lenen of te verhuren. Nick Gerritsen (Nieuw-Zeeland), de derde finalist, won ook 100.000 euro. Zijn idee was om met industriële microgolftheorie biomassa van afvalstoffen te verwerken tot hoogwaardige alternatieven voor niet-hernieuwbare fossiele producten.

Jaarlijks daagt de Green Challenge jonge ondernemers uit om een duurzaam, creatief en innovatief plan te ontwikkelen wat de uitstoot van CO2 doet verminderen. Dit jaar waren er 509 aanmeldingen, waarvan er uiteindelijk drie de finale in New York haalden.