MÜNCHEN - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in september voor de 5e maand op rij gedaald. Dat maakte het onderzoeksinstituut Ifo maandag bekend.

De vertrouwensindex noteerde een stand van 101,4, tegen 102,3 een maand eerder. Economen rekenden in doorsnee op een lichte stijging tot 102,5. Het onderzoek wordt maandelijks gehouden onder circa 7000 Duitse ondernemers.

De index staat nu op de laagste stand sinds februari 2010. Volgens Ifo-directeur Hans-Werner Sinn wordt het sentiment gedomineerd door de ,,remmende invloeden op de conjunctuur''. Het optimisme op de aandelenmarkten van de afgelopen tijd had geen weerslag op de stemming bij ondernemers, aldus het Ifo.

De ondervraagde ondernemers zijn ook negatiever geworden over de huidige situatie en de vooruitzichten voor de komende 6 maanden.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski realiseren Duitse bedrijven zich dat de groei in de eurozone niet snel zal terugkeren. De vraag naar Duitse producten zal daardoor onder druk blijven staan. Brzeski sluit niet uit dat de Duitse economie in het derde kwartaal krimp kan laten zien.