DEN HAAG - De werkloosheid is in augustus met 4000 gestegen tot 514.000 personen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dat donderdag bekendgemaakt. Het cijfer is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

De werkloosheid stijgt al meer dan een jaar. De laatste drie maanden ging het om gemiddeld 8000 personen per maand. In augustus was 6,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. Een jaar terug was dat nog 5,4 procent.

Vooral het aantal werkloze jongeren nam toe. De werkloosheid in de groep 15- tot 25-jarigen lag ruim 3 procent hoger dan in augustus vorig jaar en kwam uit op bijna 13 procent.

Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in augustus opliep met 6.000 tot 304.000. Dat is 2 procent meer dan in juli. Onder jongeren onder de 25 was de stijging relatief het sterkst.

Het aantal uitkeringen steeg fors in de onderwijssector: met 27 procent ten opzichte van een maand eerder en met 24 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het onderwijs kent in de zomermaanden altijd een piek in het aantal werkloosheidsuitkeringen, maar die is de afgelopen jaren steeds hoger geworden.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen