AMSTERDAM – Dit jaar is Prinsjesdag een andere dag dan anders, omdat de verkiezingen van 12 september net achter de rug zijn. Sommige plannen die het demissionaire kabinet hebben gemaakt, kunnen nog veranderen. Toch zijn er volgens het Economisch Bureau van ING wel al een paar punten waar consumenten op kunnen letten.

De veranderingen in de koopkracht worden elk jaar rond Prinsjesdag scherp in de gaten gehouden. De koopkracht geeft namelijk een globale inschatting of consumenten hun bestedingen op peil kunnen houden.

Hogere btw kost 180 euro

ING stelt dat het zeer waarschijnlijk is dat de btw naar de 21 procent gaat op 1 oktober. Het algemene btw-tarief gaat van 19 procent naar 21 procent. Het lage tarief van 6 procent verandert niet.

Het Economisch Bureau gaat er vanuit dat de btw-verhoging het gemiddelde prijspeil in 2013 met 0,5 procent opstuwt. Per huishouden komt dit gemiddeld neer op 180 euro.

Loonstijging gedeeltelijk naar fiscus

Komend jaar een salarisstijging? Reken er dan maar op dat een groter deel dan gebruikelijk naar de fiscus gaat. In 2013 komt er geen inflatiecorrectie en worden de belastingschijven bevroren. Hierdoor wordt er geen rekening gehouden met inflatie.

Werknemers waarvan het loon precies de inflatie volgt en dus geen echte inkomensverbetering hebben, kunnen toch nog met extra belastingen te maken krijgen.

Kettingroker duurder uit

Accijnzen op genotsmiddelen stijgen al jaren en ook komend jaar mogen consumenten er waarschijnlijk weer aan gaan geloven. Vooral rokers hebben last van de maatregel, want de tabaksaccijns stijgt met 35 cent per pakje sigaretten en 60 cent per pakje shag.

Een roker die een pakje sigaretten per dag rookt, is hierdoor 130 euro per jaar meer kwijt.

De alcoholaccijnzen gaan ook omhoog met 10 procent voor bier en 15 procent voor wijn. Huishoudens die elke week een kratje bier kopen, gaan 12 euro per jaar meer betalen.

Bron: Economisch Bureau ING