SYDNEY - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft woensdag de hoogste kredietstatus van Australië bevestigd, met een stabiele vooruitblik.

Volgens S&P is de Australische AAA-status een weerspiegeling van het verstandige fiscale en monetaire beleid van het land, de economische weerbaarheid en de schijnbaar gezonde financiële sector in Australië.

S&P is van mening dat het land dankzij deze factoren goed in staat zal zijn sterke economische en financiële schokken op te vangen. De Australische economie groeide in het afgelopen kwartaal met 3,7 procent op jaarbasis. Australië was de enige ontwikkelde economie die tijdens de wereldwijde financiële crisis een recessie wist te vermijden.

De kredietbeoordelaar stelt dat de economische vooruitzichten voor Australië gunstig zijn, dankzij de sterke vraag naar zijn grondstoffen, vooral vanuit China.

S&P waarschuwt echter wel dat er risico's op de loer liggen. Die hangen vooral samen met de afhankelijkheid van de handel met China. Als die afzwakt, zou dat tot een sterke verstoring van de Australische economie en de arbeidsmarkt kunnen leiden.