AMSTERDAM - De Raad van State heeft zware kritiek op de forenzentaks die het kabinet volgend jaar invoert. Dat blijkt uit het commentaar van de raad, het voornaamste adviesorgaan van het kabinet, op de dinsdag verschenen begrotingsstukken.

Hoeveel nadeel mensen van de maatregel ondervinden, hangt af van de toevallige omstandigheid hoe ver zij van hun werk wonen. Dat is bezwaarlijk, vindt de Raad van State. Ook worden mensen met een auto van de zaak nauwelijks of niet getroffen. Als de maatregel al wordt ingevoerd, moet dat geleidelijker gebeuren, 'zodat betrokkenen enige tijd wordt gegund om zich aan de nieuwe situatie aan te passen'.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zegt geen ruimte te zien voor uitstel. "Dat kost geld, en dat is er niet." Weekers wijst erop dat er al een overgangsregeling is opgenomen in de kabinetsplannen voor mensen die vóór mei een ov-abonnement hebben aangeschaft.

Reiskostenvergoeding

De forenzentaks houdt in dat de staat per 1 januari belasting gaat heffen over de reiskostenvergoeding die werknemers van hun baas krijgen. Tot nu toe is de vergoeding onbelast. De maatregel komt uit het Kunduz-akkoord dat vijf partijen in de Tweede Kamer dit voorjaar sloten na de val van het kabinet.

Mogelijk wordt de forenzentaks tijdens de komende kabinetsformatie weer geschrapt, maar dan moeten er wel andere maatregelen worden verzonnen die evenveel geld opleveren: zo'n anderhalf miljard euro per jaar.