Ondernemers willen compensatie btw

AMSTERDAM - De werkgevers in Nederland houden de politieke partijen aan de belofte om de btw-verhoging te compenseren. Dat zeggen VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland in reactie op de dinsdag gepresenteerde begroting voor volgend jaar.

De verhoging van het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent gaat op 1 oktober in. De maatregel is onderdeel van het Kunduz-akkoord dat dit voorjaar is afgesloten.

De vijf partijen achter het akkoord, VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks, spraken toen af de verhoging in 2014 voor de burger te compenseren. Gedeeltelijke compensatie moet al eerder plaatsvinden door verlaging van de eerste twee belastingschijven.

Gewone gezinnen

Diederik Samsom van de PvdA zei eerder op dinsdag de btw-verhoging niet terug te willen draaien. Hij wil wel compensatie regelen tijdens de komende kabinetsformatie 'om gewone gezinnen te ontzien'

De ondernemingsorganisaties pleiten ervoor om in het komende belastingplan en in het nieuwe regeerakkoord geen nieuwe lastenverzwaringen op te nemen. Ook de forenzentaks moet van tafel. De organisaties zijn tevreden over de terugdringing van het begrotingstekort tot onder de drie procent.

Chaos

Het terugdraaien van de btw-verhoging die gepland staat voor 1 oktober zou leiden tot 'behoorlijk wat chaos'. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) raadt het daarom af, zei hij dinsdagmiddag tijdens een persconferentie waarin hij de belastingmaatregelen voor volgend jaar toelichtte.

Weekers zei dat in theorie alles mogelijk is, maar wees op de gevolgen. De belastingdienst en bedrijven hebben het nieuwe tarief al in hun systeem ingevoerd. Snel terugdraaien van de maatregel leidt tot problemen. Wanneer het drie maanden kost om de maatregel in te voeren, zou het ook logisch zijn om de tijd te nemen om de maatregel af te schaffen, zei de bewindsman.

Lees meer over:
Tip de redactie