DEN HAAG - Gezien de aanhoudende crisis zijn veranderingen onontkoombaar. Nederland heeft minder inkomsten en te hoge uitgaven.

"Het tekort moet omlaag en er moet worden hervormd'', aldus minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag bij het aanbieden van de begroting voor volgend jaar in de Tweede Kamer.

"We gaan het allemaal voelen'', zei De Jager. Hij wees erop dat het in Nederland nog altijd beter gaat dan op andere plekken in de wereld. "Maar de gevoelstemperatuur ligt lager.'' Hij zei te beseffen dat mensen zich zorgen maken, onder meer over hun baan. Volgens De Jager moet er "een flinke slag'' worden geleverd om de welvaart te behouden.

Tekort

De aanpak van de crisis verdraagt geen uitstel. "Niemand kan meer uitgeven dan er binnenkomt.'' Uit de begroting voor volgend jaar blijkt dat het tekort uitkomt op 2,7 procent. Belangrijke maatregelen zijn de invoering van een forensentaks, de eerste verhoging van de AOW-leeftijd en het verhogen van het eigen risico in de zorg naar 350 euro.

De Jager zei te verwachten dat het zijn laatste keer is dat hij als minister van Financiën de begroting aanbiedt. Als CDA-minister ligt het vooralsnog niet voor de hand dat hij terugkeert in een nieuw kabinet.