'Miljoenennota houdt te weinig rekening met mkb'

AMSTERDAM – De Miljoenennota van dit jaar houdt te weinig rekening met het midden- en kleinbedrijf. Een eigen risico op de WW en de forensentaks zijn hier enkele voorbeelden van.

Dit schrijft de Koninklijke Metaalunie dinsdag. “Dat de overheidsfinanciën op orde zijn is belangrijk. Dat mag echter niet alleen leiden tot lastenverzwaring voor bedrijfsleven en consument”, aldus de branchevereniging.

Volgens de Metaalunie brengt het eigen risico voor de WW het faillissement van veel kleine bedrijven snel dichterbij. Ondernemingen moeten onder het Lenteakkoord zelf de WW voor 6 maanden gaan betalen.

Verder zorgt de forensentaks ervoor dat er een duurdere rekening indirect bij de werkgever wordt gelegd, aldus de Metaalunie. Andere belangrijke punten voor de werkgeversorganisatie zijn de lage rekenrente bij pensioenen en ondersteuning van de export.

LTO

LTO Nederland roept in een reactie het kabinet op de koers gericht op groene groei in de land- en tuinbouw te steunen. Boeren en tuinders staan voor ‘Beter met minder': beter produceren met minder grondstoffen, emissie en energie.

Met deze strategie is de Nederlandse land- en tuinbouw blijvend in staat een belangrijke bijdrage te leveren aan het herstel van onze economie en versterking van onze internationale concurrentiepositie. Stimulering van innovatie, vernieuwing en concurrentiekracht moet daarom centraal staan in het overheidsbeleid.

BOVAG

Ook RAI Vereniging en BOVAG zijn tegen de forensentaks: “De wet berokkent forse economische schade, raakt mensen die voor hun werk moeten reizen buitengewoon hard en is principieel onjuist.”

Volgens de belangenverenigingen moeten werkende Nederlanders geld toeleggen op hun reiskosten, waardoor hun koopkracht daalt. “Of werkgevers moeten hun werknemers gaan compenseren, dat kost het bedrijfsleven tot 3 miljard euro.”

Lees meer over:
Tip de redactie