Vakcentrale CNV roept de politieke partijen op de arbeidsmarkt 'slim en geleidelijk' te hervormen. In een reactie op de troonrede dinsdag pleit voorzitter Jaap Smit daarom voor een verlenging van de opzegtermijn bij ontslag.

CNV wil een sociaal akkoord afsluiten tussen werknemers, werkgevers en de overheid. Daarin moeten afspraken worden gemaakt voor heel Nederland om mensen bij ontslag aan een andere baan te helpen. "Zo voorkom je werkloosheid", aldus Smit.

De verlenging van de ontslagtermijn moet werkgevers en werknemers de tijd geven om te zoeken naar een nieuwe werkplek. "Werknemers krijgen meer zekerheid en werkgevers lagere kosten voor ontslag", is de overtuiging van de CNV-voorman.

"Voor de arbeidsmarkt geldt dezelfde zorgvuldigheid als op de woningmarkt. De hypotheekrenteaftrek verander je ook niet van de een op de andere dag", stelt Smit. "Dat doe je op de arbeidsmarkt evenzo niet met het ontslagrecht."

Kunduz-akkoord

CNV had al eerder aangegeven fel tegen de hervorming van het ontslagrecht te zijn, zoals is afgesproken in het Kunduz-akkoord. De vijf partijen achter dat akkoord willen het ontslagrecht versoberen. Een ontslag wordt niet meer vooraf door het UWV getoetst. Een ontslagvergoeding mag voortaan alleen nog worden gebruikt voor scholing of begeleiding naar ander werk.

Volgens CNV wordt hierdoor de rekening 'eenzijdig bij de werknemer gelegd'. De bond wil juist dat de lasten eerlijker worden verdeeld. "Alleen zo help je het vertrouwen van de mensen te herstellen."