ATHENE - De Griekse economie zal in 2014 een kwart kleiner zijn dan voor het uitbreken van de crisis. Dat zei de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras dinsdag.

Volgens de minister is de Griekse economie, die inmiddels in het vijfde achtereenvolgende jaar van recessie zit, al ongeveer 20 procent gekrompen. Desondanks zal de begroting dit jaar ''in nominale termen'' voldoen aan de afspraken die daarover zijn gemaakt met de trojka van EU, ECB en IMF, aldus Stournaras.

De minister verwacht dat het primaire tekort, waarbij de rente op de staatsschuld en aflossingen daarop buiten beschouwing blijven, uit zal komen op 2 miljard euro. In procenten uitgedrukt valt het primaire tekort echter hoger uit dan eerder werd voorzien.

Stournaras verwacht nu een tekort van 1,5 procent van het bruto binnenlands product, in tegenstelling tot de eerder aangegeven en met de trojka afgestemde 1 procent.

De Griekse centrale bank maakte dinsdag bekend dat het land in juli voor het eerst in 2 jaar een overschot had op de lopende rekening. Dat is te danken aan een kleiner handelstekort en lagere uitgaven aan scheepvaart en energie dan een jaar eerder.