Vrijheid willen we allemaal en zelfstandigen willen dat ook nog eens in de maat XXL. Toch lijkt het bereiken van het vrijheidsideaal moeilijk. Hoe kan dat? Er zijn nogal wat mythen…

Door Hennie Tibben

#1: zonder baas ben je vrij
Als zelfstandige heb je het voor het zeggen, voor je ligt een blanco papier dat je helemaal zelf mag invullen of -kleuren. De praktijk is vaak dat je druk bent met een opdracht uitvoeren of met zorgen dat je weer druk kúnt zijn met een opdracht uitvoeren.

Je hebt toch weer een baas gekregen. Hij ziet er alleen anders uit. Het is nu je opdrachtgever of klant, de tijd, het geld. Zij sturen je in de waan van de dag van hot naar her.

#2: iets kunnen kiezen is goed, dus méér kunnen kiezen zal beter zijn
Als starter vind je het heerlijk om zelf te bepalen. Je geniet van de afwisseling, vrijheid en maakt plagend een lange neus naar je werknemende vrienden en bekenden.

Na een tijdje valt het je op dat je steeds het wiel opnieuw moet uitvinden. Wie is de volgende klant? Wat wil hij echt, wat wordt je aanbod en wat is je prijs?

Waar je eerst grote lol had van de afwisseling, verlang je nu naar het plezier van regie hebben, je thuis voelen in een markt en het daar goed doen. Maar je weet je er niet toe te zetten. Want hoe maak je een goede keuze?

#3: je bent vrij van verborgen verleiders
Wie denkt onafhankelijk te zijn, gaat voorbij aan de verborgen verleiders. Of het nu je kind, partner of je klant is, ze worden blootgesteld aan de verleidingskunsten van anderen en zullen zelf ook trucs uit de verleidingskast halen.

Er zijn verschillende mensbeelden, maar de realiteit is dat de homo economicus – de mens die vooral zijn eigen belang en behoeftebevrediging calculerend nastreeft – al lange tijd dominant is en door velen op zijn wenken wordt bediend.

Ook al denk je dat jezelf een ander type mens bent of geloof je niet in de homo economicus, toch worden wij (en dus ook je klant) bestookt met aanbiedingen en informatie. In de strijd om de aandacht van je klant ben jij – of je het wilt of niet – in competitie met veel anderen.

Wil je een vrije zelfstandige zijn, je klant bereiken én helpen? Dan kies je voor je ideale klant, blijf je deze voorlopig trouw, ontwerp je een prachtig aanbod en informeer je je klanten klip en klaar over de voordelen van je diensten. En zelfs over de nadelen van wel/geen keuze voor jou.

van Tibbenwerkt.nl is business coach voor zelfstandig ondernemende professionals die tegen de grenzen van hun tijd, energie en geld aanlopen. Volg Hennie ook op Twitter.