OSLO - De Noorse regering wil de importheffing op kaas, vlees en enkele andere levensmiddelen verhogen. Het land koerst daarmee af op een ruzie met de Europese Unie.

Minister Trygve Slagsvold (Landbouw) zei dinsdag tegen omroep NRK dat zijn land geen andere keus heeft, om de eigen Noorse boeren te beschermen tegen de concurrenten uit de EU. De verhoging moet in 2013 ingaan, aldus het bericht.

De Europese Commissie heeft al geprotesteerd bij de Noorse autoriteiten, aldus NRK. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar heeft wel bepaalde handelsafspraken met de EU.

Verhoging belasting

Op een kilo geïmporteerde kaas wordt nu circa 4 euro belasting geheven, straks kan dat oplopen tot 40 euro. Dat blijkt uit een berekening van het Deense ministerie van Economische Zaken. Haar minister Pia Olsen Dyhr was al geïrriteerd over een andere accijnsverhoging deze zomer op (Deense) hortensiaplanten van 0 naar 72 procent.

De impact van de Noorse plannen op de Nederlandse land- en tuinbouw is nog niet in kaart gebracht.

De Noorse regering hoopt dat de Noorse boeren de komende jaren 20 procent meer levensmiddelen produceren. Met een hogere importheffing worden de buitenlandse producten duurder, is de gedachte. Nu nog haalt Noorwegen jaarlijks onder meer 11.000 ton uit het buitenland, waarvan 6000 ton uit Denemarken.

Deze zomer voerden de Noren nog een invoerheffing in op tuinhortensia's, nadat zij eerder al kamerhortensia's hadden belast. Ook dit is een onacceptabele situatie, aldus De Lange.