BOSTON - Microsoft raadt Windows-gebruikers dringend aan om een update van de veiligheidssoftware te downloaden om pc's te beschermen tegen een lek.

Door het lek in de beveiliging kunnen hackers op afstand de controle van een pc overnemen, aldus de Amerikaanse softwaregigant dinsdag. Wereldwijd zijn er honderden miljoenen gebruikers van Internet Explorer die risico lopen.

Het gaat om Internet Explorer in de versies 7, 8 en 9 en die draaien onder in ieder geval de Microsoft-besturingssystemen Windows XP of Windows 7.

Het gat op een onverwachte plek in het systeem was onlangs ontdekt door onderzoeker Eric Romang in Luxemburg. Volgens veiligheidsbedrijf Symantec zijn er nog geen patches voor. De update van Microsoft is een tijdelijke oplossing, totdat het bedrijf een definitieve oplossing heeft gevonden.

Een woordvoerder van Microsoft zei dinsdag dat kwaadwillenden niet massaal gebruik maken van het lek. ,,Het gaat slechts om een paar gerichte aanvallen. We zien weinig activiteit.'' Hij zie verder dat Microsoft hard werkt om het gat te dichten.