ENSCHEDE - Dat de Twentse onderwijsstichting Consent een skybox in het stadion van FC Twente in Enschede huurt, helpt juist om de kosten van het onderwijs naar beneden te brengen.

Zo kan de stichting de skybox gratis gebruiken voor vergaderingen, terwijl anders ruimte gehuurd moest worden.

Dat verklaarde het bestuur van Consent maandagmiddag, nadat ophef was ontstaan over de 45.000 euro die de huur van de loge jaarlijks kost. Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vroeg aan minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs om opheldering.

Reactie ministerie

Het ministerie liet in een eerste reactie weten dat ,,geld dat schoolbesturen ontvangen doelmatig en rechtmatig besteed moet worden aan goed onderwijs. Mocht blijken dat deze stichting zich daar niet aan houdt, dan zal de inspectie vanzelfsprekend optreden''.

De kwestie kwam aan het licht nadat de lokale PvdA-fractie in het weekeinde een e-mail van de directeur van Consent had gezien, waarin onderwijzend personeel werd opgeroepen om te helpen met schoonmaken en bedienen in de skybox.

Die oproep komt volgens het college van bestuur juist voort uit het besef goed om te gaan met geld en gold voor iedereen, van hoog tot laag. ,,Dit wordt nu als bizar neergezet. Alsof vrijwilligerswerk een schande is. Dat is erg kort door de bocht'', meent het bestuur.

Consent vormt het overkoepelend bestuur van 33 scholen in de regio Enschede. De scholenkoepel doet met ruim 20 andere organisaties en scholen mee aan een maatschappelijk project in Enschede, dat tot doel heeft elkaar en de Twentse samenleving te versterken door samenwerking. Binnen dat project wordt de skybox gehuurd.