BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel hoopt dat er voor het einde van het jaar stappen kunnen worden gezet naar meer politieke integratie in de eurozone. Dat zei ze maandag op een persconferentie.

"We moeten verdere stappen zetten'', stelde Merkel. "Deze crisis moet vooral op politiek niveau worden opgelost. We moeten nu doen wat we niet genoeg hebben gedaan op het moment dat de euro werd geïntroduceerd.''

Daarbij gaat het volgens Merkel vooral om een betere onderlinge afstemming van het economische beleid in de eurozone en om betere manieren om landen ter verantwoording te roepen. Daarnaast moeten er manieren worden gevonden om eurolanden met een slechte concurrentiepositie te helpen, stelde ze.

ECB

Merkel zei ook dat politici zich niet moeten mengen in steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB hervat het opkopen van staatsobligaties om de leenkosten voor zwakke eurolanden als Italië en Spanje te drukken. ,,Het is niet aan politici om grenzen te stellen aan dat programma. Dat is het domein van de ECB'', aldus Merkel.

Een andere maatregel om de crisis te bestrijden is de oprichting van een toezichthouder die alle 6000 banken in de eurozone in de gaten moet gaan houden. Merkel denkt niet dat een dergelijke instantie voor 1 januar 2013 kan worden opgetuigd. Ze voegde toe dat banken pas bij het permanente noodfonds ESM kunnen aankloppen zodra de toezichthouder functioneert.