AMSTERDAM - Het aandeel werknemers dat lid is van een vakbond is tussen 2000 en vorig jaar met een vijfde afgenomen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag gemeld.

Vorig jaar waren 1,3 miljoen werknemers aangesloten bij een vakbond, ongeveer twintig procent van het totaal. In 2000 ging het om 1,5 miljoen vakbondsleden, die op dat moment ruim een kwart van de beroepsbevolking uitmaakten.

De vergrijzing heeft bovendien zijn weerslag op het ledenbestand van de vakbonden. Veel oudere leden blijven lid, terwijl minder jongeren zich aansluiten. Onder de vakbondsleden met een baan is bijna zestig procent ouder dan 45 jaar. Tien jaar eerder was dat nog veertig procent. Het aandeel werkende vakbondsleden onder de 25 jaar daalde van zes naar drie procent.

De organisatiegraad is het hoogst in het openbaar bestuur met 35 procent, op de voet gevolgd door sectoren als de bouw, energie en het onderwijs. De laagste organisatiegraad vond het CBS in de horeca. Daar is minder dan een op de tien lid van een vakbond.