AMSTERDAM – Vakbonden vrezen voor het ergste bij fosforproducent Thermphos. Financieel zou het Zeeuwse bedrijf het water aan de lippen staan.

Dat meldt de Zeeuwse Provinciale Courant (ZPC) in de zaterdageditie. Vrijdag is het cao-overleg met de vakbonden opgeschort tot november. De directie van Thermphos gaf aan geen geld te hebben voor loonstijgingen.

De bonden vrezen voor een Zalco-scenario. Toen dat bedrijf in december vorig jaar op de fles ging, verloren 600 mensen hun baan.

Zwaar weer

Bij de fosforproducent werken zo'n 450 mensen. De bonussen die in mei zouden worden uitgekeerd, zijn volgens bronnen van de krant nog steeds niet betaald. Ook zou het bedrijf afnemers vragen direct te betalen.

Thermphos wilde niet reageren. "Het gaat om vertrouwelijke commerciële informatie", laat het bedrijf aan de krant weten.

De fosforproducent verkeert momenteel in zwaar weer. Het moet miljoenen euro’s investeren om de uitstoot terug te dringen en heeft tegelijkertijd last van de dump van Kazachstaanse fosfor op de Europese markt.