Als blogger krijg je interessante reacties op je schrijfsels. Gisteren, bijvoorbeeld. Voor mijn siësta stuurde ik een enthousiaste nieuwsbrief naar ruim 700 volgers, waarin ik vertelde hoe ik een leuk zakcentje bijverdien door e-books voor de Amazon Kindle uit te geven.

Door André Gussekloo

Voor de volledigheid had ik een overzichtje van mijn inkomsten erbij gedaan en een affiliate-link naar de gids die mij wegwijs maakte in de Kindle-jungle.

"Ga echt werken ipv [sic] te bedriegen!" reageerde een abonnee. Geen aanhef, geen slotgroet. En al helemaal geen uitleg. Nou, lekker is dat. Verstuur je met de beste bedoelingen een gouden tip; krijg je zo’n reactie.

Tuurlijk, je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Negatieve reacties horen erbij, maar laat ze op zijn minst onderbouwd zijn. Hoezo bedriegen? Omdat de bedragen die ik noemde niet zouden kloppen? Als hij wat aardiger was, had ik een screenshotje gestuurd.

Self-made man

Ik googelde de man, die ik niet bij naam zal noemen. Een bruine kop in een strak wit maffiapak. Woonachtig in Caribisch Nederland. Overduidelijk een self-made man die precies weet waar het geld voor het oprapen ligt. En dat is, zoals uit zijn Linkedin-profiel blijkt, niet op internet maar in het vastgoedbeheer. Een leuke toevoeging aan mijn lijst met volgers, maar blijkbaar is het genoegen niet geheel wederzijds. Jammer.

Ga echt werken, zegt ie. Alsof ik voor spek en bonen aan het werk ben. Alsof bloggen, het uitgeven van e-books, het opzetten van affiliate-campagnes en e-mailmarketing niet werken is. Het mag bij mij dan op kleinere schaal zijn dan bij de multinationals, maar er valt wel degelijk geld te verdienen met online initiatieven. Het is een fascinerende wereld waarin je jezelf constant moet bijscholen en waarin kansen komen en gaan.

Internetcharlatans

Ik denk te weten waar de felle reactie vandaan komt. Want wie heeft ze niet voorbij zien komen, die mailtjes die gouden bergen beloven en linken naar een schreeuwerige verkooppagina? Vette koppen en laaiend enthousiaste testimonials moeten je overhalen een product van een of andere internetcharlatan te kopen.

Het is makkelijk om hier cynisch van te worden en te concluderen dat de enige manier om op internet geld te verdienen is: anderen vertellen hoe je op internet geld kunt verdienen.

Wie daar doorheen durft te prikken, kansen ruikt en actie onderneemt, kan online een leuk zakcentje of zelfs een fulltime inkomen genereren. En ben je niet van dat soort mailtjes gediend, dan schrijf je je toch uit voor zo’n nieuwsbrief?

Omdat de bovengenoemde meneer daar zelf een beetje traag mee was –misschien was hij te druk met écht werk– heb ik hem daar maar een handje bij geholpen.

André Gussekloo is SEO-tekstschrijver. Ook geeft hij, onder pseudoniemen, e-books voor de Amazon Kindle uit.