In de wereld van de energie hangt alles met alles samen. Een kernramp in Fukushima? De Nederlandse energieprijs reageert. Wereldwijd minder auto’s geproduceerd? De koersen van gas en elektriciteit zullen veranderingen laten zien.

De komende maanden bieden NUzakelijk en Nuon u als grootzakelijke ondernemer een kijkje in de wereld van de energie. Hoe komt de prijs tot stand en hoe kunt u hier het best op inspelen? En ook: hoe zorgt u ervoor dat energie een zo laag mogelijke kostenpost vormt?

In 1961 ontdekte de Amerikaanse meteoroloog Edward Lorenz dat minuscule veranderingen in beginwaarden enorme consequenties kunnen hebben verderop in de keten. Een vlinderslag in het Braziliaanse amazonewoud kon zo uiteindelijk een orkaan in Texas veroorzaken. Deze hypothese werd al snel het vlindereffect genoemd.

Als je er naar zoekt, vind je dat effect ineens overal. Een voorbeeld uit de recente geschiedenis. Wie had in 2007 gedacht dat de hypotheek van Shania – alleenstaand, drie kinderen, achter de kassa bij Walmart – invloed zou hebben op de verkoopcijfers van de modewinkels in fashionoutlet Bataviastad? Toegegeven, er waren meer dan één slechte Amerikaanse hypotheek nodig om een crisis te veroorzaken. Maar voor het beeld voldoet het.

Stofkam

Goed, het is crisis, maar die crisis biedt voor veel ondernemers ook een uitgelezen mogelijkheid om eens goed met de stofkam door de eigen bedrijfsvoering heen te gaan. Waar maakt u onnodige kosten? Waar kunt u besparen?

Wellicht heeft u uw werknemers al op het hart gedrukt om ’s avonds de verwarming een paar graden terug te draaien, de computers en printers uit te doen, of tenminste de lichten uit te zetten als ze naar huis gaan. Elke tl-buis die de hele nacht blijft branden, drukt namelijk op uw winst.

Zo heeft u veel kosten zelf in de hand. Maar u kunt onmogelijk het effect van alle vlinderslagen om u heen voorzien. En ook al bent u goed op de hoogte, en analytisch scherp, dan nog is het lastig om op alle veranderingen op het juiste moment en de juiste wijze te reageren.

Complex

Dat geldt zeker ook voor een complexe markt als de energiemarkt. Toch kan ook hier een klein beetje onzekerheid worden weggenomen. Namelijk, energie-experts van Nuon verwachten de komende tijd een daling van de elektriciteitsprijs en een stijging van de gasprijs.

Ook deze experts hebben geen glazen bol natuurlijk, maar zij dompelen zich wel dagelijks onder in de wereld de energie. Doe er uw voordeel mee. U kunt namelijk nog zoveel lampen uitzetten ’s avonds, als u vast zit aan een lang en duur contract bij dalende prijzen, is veel van die ondernemersvlijt verspilde energie.

Meer weten over slim energie inkopen?