AMSTERDAM – Op 1 oktober gaat het algemene btw-tarief van 19 procent naar 21 procent. Wie al van plan was om een grote aankoop te doen, kan dit beter voor 1 oktober doen en zo zijn portemonnee ontzien.

De btw-verhoging werd in de week van 23 april vastgelegd in het nieuwe begrotingsakkoord en zal vanaf 1 oktober 2012 worden doorgevoerd. Dit betekent dat veel producten duurder zullen worden. Hoe groot de prijsstijging is, hangt af van de verkoper.

Verkopers kunnen er voor kiezen om de prijsstijging in een keer door te berekenen. Toch kan het ook zo zijn dat veel ondernemers de verhoging stapje voor stapje doorvoeren, uit angst om klanten kwijt te raken.

Auto en motor duurder

Volgens onderzoek van het ING Economisch Bureau zullen de meeste auto- en motordealers de BTW-verhoging gelijk en volledig doorberekenen aan klanten. Dit scheelt aanzienlijk op de aanschafprijs van een motorvoertuig.

Een middenklasse auto kost tussen de 20.000 en 30.000 euro. Na de btw-verhoging komt er 400 tot 600 euro aan btw-geld bovenop.

Prijsstijging meubels en elektronica beperkt

Consumenten die een meubelstuk willen aanschaffen hebben waarschijnlijk wat meer geluk. ING stelt dat de prijsstijgingen in de meubel- en elektronicabranche beperkt zullen blijven. Dit komt doordat er in de sectoren veel concurrentie is.

Grote aankopen zoals meubels en keukens zijn na 1 oktober mogelijk al iets duurder evenals elektronica. De kans is groter dat veel winkeliers de prijzen na 1 januari 2013 verder zullen verhogen.

Alcohol en tabak

Consumenten moeten ook op de kleintjes blijven letten. De btw-verhoging geldt namelijk ook voor autobrandstoffen, tabak en alcohol. Daarnaast is het vrijwel zeker dat de accijns op tabak en alcohol in 2013 verder zullen stijgen.

Grote aankopen kunnen dus het best voor 1 oktober worden gedaan. Het heeft volgens ING minder zin om de boodschappenkar vol te laden. Eten en drinken vallen namelijk onder het lage btw-tarief van zes procent.