ALMERE – De dalende rente maakt spaarders creatiever. Spaarders zijn ontevreden over het lage renteniveau en gaan op zoek naar een hoger rendement op hun spaargeld.

Dit stelt LeasePlan Bank op basis van het groeiende aantal klanten dat in een 1-jaars termijndeposito stapt. Het aantal klanten dat een termijndeposito heeft afgesloten is in het afgelopen jaar van 30 procent gegroeid naar 60 procent.

Volgens de bank valt de populariteit van het termijndeposito te wijten aan het renteverschil: ‘de afgelopen twaalf maanden bedroeg het verschil tussen de rente op een direct opvraagbare internetspaarrekening en een 1-jaars termijndeposito circa 0,5 procent. Voor termijndeposito’s met een langere looptijd was dit verschil nog hoger’.

Slim sparen

Door de dalende rente doen steeds meer consumenten aan ‘slim sparen’: zij verspreiden hun spaargeld over meerdere termijndeposito’s. Zo kunnen spaarders geld verspreiden over deposito’s met verschillende looptijden, van bijvoorbeeld drie, zes, negen of twaalf maanden. Spaarders behouden op deze manier flexibiliteit en kunnen toch profiteren van de hogere rente.

Toch is er nog een grote groep die niet creatief spaart. De bank stelt dat vier op de tien klanten hun spaargeld gewoon op een flexibele rekening zetten.

De belangrijkste overweging voor consumenten om niet te kiezen voor een termijndeposito, is de zorg dat zij niet over voldoende spaargeld beschikken om onverwachte uitgaven op te vangen.