LONDEN - Als iemand veel stress op de werkvloer ervaart, is de kans dat hij een hartinfarct krijgt 23 procent hoger dan bij een persoon die niet werkt of geen stress ervaart.

Dat blijkt uit een studie van Britse onderzoekers, zo schrijft het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De onderzoekers keken naar bijna 200.000 werkende deelnemers zonder hartziekten. Vervolgens keken ze naar de hoeveelheid stress waaronder deze mensen gebukt gingen op de werkvloer en monitorden het aantal hartinfarcten.

"De resultaten suggereren dat de beperking van stressveroorzakende factoren op de werkvloer de kans op een infarct verkleinen. Het effect is echter een stuk minder dan de aanpak van meer voorkomende risicofactoren zoals roken en weinig lichaamsbeweging'', schrijven de onderzoekers.

Gegevens van werkende mensen uit België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië en Nederland zijn meegenomen in het onderzoek, van 1985 tot 2006. Ze zijn gemiddeld 7,5 jaar gevolgd.