FRANKFURT - De leningen van Spaanse banken bij de Europese Centrale Bank (ECB) bereikten in augustus een nieuw record. Dat maakte de centrale bank van Spanje vrijdag bekend.

Zowel Spaanse banken als Spanje zelf hebben de afgelopen maanden steeds meer moeite om tegen een betaalbare rente geld te lenen op de kapitaalmarkt, waardoor de banken hun toevlucht zochten bij de ECB.

Netto leenden de Spaanse banken 388,7 miljard euro in augustus, ten opzichte van 375,5 miljard euro in juli. Het is de elfde maand op rij dat het bedrag stijgt.

De Spaanse staatsschuld bereikte eind juni ook een record en steeg tot 75,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp), bleek vrijdag uit cijfers van de centrale bank. Aan het eind van het jaar beoogt het land een maximale schuld te hebben van 79,8 procent van het bbp.

Vastgoedbubbel

De staatsschuld van Spanje ligt weliswaar onder het gemiddelde in de eurozone van 88,2 procent, maar is sterk gestegen na het barsten van de lokale vastgoedbubbel. Eind vorig jaar bedroeg de schuld nog 69,2 procent van het bbp en voor de crisis in 2007 was dat 36,3 procent van het bbp.

Spanje heeft al een hulppakket ter waarde van 100 miljard euro geaccepteerd voor de Spaanse bankensector, maar de financiële markten rekenen erop dat het land binnenkort ook zelf aanklopt bij de Europese noodfondsen.