ZAANDAM - Verschillende bonden voor voedselproducenten gaan vrijdagmiddag actie voeren voor het hoofdkantoor van Albert Heijn. Dat maakten de bonden vrijdag bekend. Ze protesteren tegen de kortingeis van 2 procentpunt, die de winkelketen bij hen neerlegde.

Albert Heijn wil namelijk 2 procentpunt minder betalen voor de inkoop van goederen, omdat het concern groter is geworden. De vakbonden voor varkenshouders, akkerbouw, melkveehouders, pluimveehouders, de Dutch Dairymen Board en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt zijn het daar niet mee eens.

''Uiteindelijk krijgen de boeren minder geld. Dat is het pijnpunt'', aldus organisator Wyno Zwanenburg, de voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders.

''Het is een spontane actie. In maart voerden we ook al eens actie tegen de machtpositie van de supermarkten'', legt hij uit. Zwanenburg verwacht enkele tientallen mensen die hun stem zullen laten horen.

Onverantwoord

CNV Vakmensen zegt dat ''Albert Heijn onverantwoord bezig'' is. Het winkelbedrijf heeft volgens bestuurder Henry Stroek van deze vakbond ''de mond vol van duurzaamheid en eerlijke producten, maar kondigt vervolgens een eenzijdige maatregel aan richting levrenanciers.''

CNV Vakmensen vreest voor extra werkdruk en banenverlies in de voedingsindustrie.