AMSTERDAM – Een consortium van vier mkb’ers, een zzp’er en TNO is bezig een systeem te ontwikkelen om met behulp van computeranalyse en camerabeelden verdacht gedrag te signaleren. Binnenkort gaat een pilotproject met het systeem van start.

De groep, met de naam ‘Watching People Security Services’, analyseert met het computersysteem looppatronen.

Afwijkingen van het normale patroon zouden bijvoorbeeld kunnen wijzen op een zakkenroller of agressie. Ook zou iemand die van plan is winkeldiefstal te plegen opgespoord kunnen worden.

Op veel plaatsen in Nederland hangen al camera’s, die door beveiligers in de gaten worden gehouden. Als computers dit grotendeels overnemen, levert dat een flinke tijdsbesparing op.

Gedrag

Een algoritme moet ervoor zorgen dat computers mensen kunnen volgen die al lopend in beeld komen bij steeds andere bewakingscamera’s. Ook gedrag en eventuele wapens moeten in kaart gebracht worden.

Uiteindelijk zal een beveiliger moeten bepalen of er daadwerkelijk sprake is van een verdachte situatie.

Het consortium, naast TNO bestaande uit Vicar Vision, Eagle Vision, Noldus IT, Cameramanager.com en zzp’er John Borking Consultancy, gaat in het najaar van start met het pilotproject in winkelcentrum Kanaleneiland in Utrecht. Bij de ontwikkeling wordt ook rekening gehouden met privacyvraagstukken.