AMSTERDAM – Veel ondernemers zijn nog niet bekend met het nieuwe bv-recht dat per 1 oktober ingaat. Dat blijkt donderdag uit onderzoek onder het ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel.

De wetswijziging moet ervoor zorgen dat ondernemen vanuit een bv aantrekkelijker wordt. Bovendien wordt het oprichten van een bv aantrekkelijker.

De meeste ondernemers staan nu nog te boek als eenmanszaak, vennootschap onder firma of maatschap. Ruim 30 procent van hen vraagt zich af of zij nog wel de juiste rechtsvorm hebben.

Volgens de nieuwe spelregels is het startkapitaal van 18.000 euro niet langer nodig om een bv op te richten. Ook vervalt de verplichte bankverklaring en accountantsverklaring.

Ook voor bestaande bv’s staan er veranderingen op stapel. Zo wordt er een uitkeringstoets ingevoerd, waarbij het bestuur moet toetsen of de bv na een uitkering in staat is om opeisbare schulden te betalen. Slechts 42 procent van de ondernemers met een bv is hiervan op de hoogte.

Daarnaast biedt de wetswijziging bestaande bv’s mogelijkheden om minder dwingende regels af te spreken. Hiervoor moeten de statuten dan wel worden aangepast. Een op de vijf is van plan hiervan gebruik te gaan maken, een derde weet het nog niet.