DEN HAAG - Er kan geen sprake van zijn dat de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) de komende jaren wordt beperkt tot starters op de woningmarkt.

Dat bleek dinsdag uit de woorden van minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer.

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen die de NHG regelt, wil de garantie beperken, meldde directeur Karel Schiffer maandag.

Onverstandig

''De uitlatingen van de heer Schiffer zijn ontijdig en onverstandig'', zei Spies tegen VVD-Kamerlid Betty de Boer.

Volgens de minister zijn er geen voorstellen in de maak om de NHG te beperken tot starters. De garantie die nu opgaat voor twee op de drie verkochte huizen, moet van het kabinet ook blijven gelden voor doorstromers.

Laag inkomen

In de plannen van de stichting die de NHG regelt, moet de garantie de komende drie jaar zo gewijzigd worden dat die alleen nog geldt voor wie zij oorspronkelijk bedoeld was: mensen met een laag inkomen die de financiering van een huis niet rond krijgen.

Spies zei dat de uitlatingen van Schiffer in Het Financieele Dagblad van maandag als ,,een onaangename verrassing'' waren gekomen. Ze ontkende dat er voorstellen in de maak zijn om de NHG te beperken tot starters. Mochten die er wel zijn of komen, dan kunnen ze alleen met instemming van de minister worden ingevoerd.

De NHG kent nu een maximum van 350.000 euro, maar het kabinet wil dat bedrag na 1 juli afbouwen en in stappen terugdringen naar het oude maximum van 265.000 euro.