DEN HAAG - De nieuwe pensioenregels die minister Henk Kamp van Sociale Zaken wil invoeren, bieden niet echt een alternatief voor de huidige situatie.

Een woordvoerster van ABP heeft dat donderdag gezegd. ABP, dat de pensioenen verzorgt voor ambtenaren en onderwijspersoneel, is het grootste pensioenfonds van Nederland.
Kamp wil de pensioenfondsen straks een keuze bieden. Ze kunnen blijven werken binnen het huidige contract of ze kunnen voor een nieuw systeem kiezen.

In het laatste geval hebben ze wat meer financiële speelruimte, maar lopen ze ook meer risico als het tegenzit op de financiële markten.

Losse eindjes

Volgens het ABP is het nieuwe contract te weinig uitgewerkt en bevat het te veel losse eindjes. Het bestaande contract is volgens het pensioenfonds nog steeds te streng.

Kamp komt de pensioenfondsen wel iets tegemoet door een nieuwe norm voor de rente op lange termijn te hanteren, waardoor ze niet meer worden afgerend op dagkoersen. Volgens de ABP-woordvoerster zal dat ''een beperkt positief effect'' hebben.

Pensioenregels

De nieuwe pensioenregels zijn nodig om ervoor te zorgen dat de pensioenfondsen ook in de toekomst aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De fondsen hebben te kampen met grote onzekerheden op de financiële markten, waar ze hun geld beleggen, en met de stijgende levensverwachting.