AMERSFOORT - Mensen die hun huis gedwongen moeten verkopen, kunnen te maken krijgen met onredelijk hoge notariskosten. Daardoor blijven ze zitten met een hogere restschuld.

Dat blijkt volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) uit eigen onderzoek. Volgens de organisatie worden de totale veilingkosten bij elke woning afzonderlijk in rekening gebracht.
Als er 20 woningen worden geveild, berekent de notaris per woning de volledige zaalhuur, de kosten voor een advertentie in een krant en de veilingmeester.

Ook het honorarium voor de notaris, die zelf zijn vergoeding mag bepalen, is soms fors, aldus VEH.

Opbrengen

Volgens de vereniging brengt een woning mede daardoor tot 40 procent minder op dan bij een normale verkoop. Bij een executieveiling kan een koper niet zelf zijn notaris kiezen.
VEH roept de notarissen op redelijke tarieven te hanteren en vindt dat een toezichthouder die kosten en de bijkomende kosten van executieveilingen in de gaten moet houden.

Garant

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat garant staat voor woningaankopen via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), uitte ook kritiek op de executieveilingen.
Directeur Karel Schiffer sprak van een ''achterhaald, asociaal systeem'', omdat de opbrengsten van de woningen te laag zijn en het te grote schade geeft voor het waarborgfonds en voor consumenten.