AMSTERDAM - Het aantal nieuw opgerichte bedrijven (bv’s) is in augustus opnieuw gedaald, zo bericht ING donderdag op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel. In totaal werden 9.400 nieuwe bedrijven gestart.

Ten opzichte van augustus vorig jaar lag het aantal starters 4 procent lager. Die daling is wel flink minder dan in juli (-35 procent), toen 6.000 maar nieuwe bedrijven het daglicht zagen.

Vooral in de bouw (-16 procent) en de detailhandel (-13 procent) waren er minder starters dan vorig jaar. De sectoren industrie (+26 procent), onderwijs (+12 procent) en groothandel (+2 procent) zagen juist meer nieuwkomers.

In de bouw is er door de productiedaling van ongeveer 20 procent ten opzichte van eind 2008 sprake van een flinke overcapaciteit, zo licht ING toe. Daardoor is er volgens de bank nauwelijks ruimte voor nieuwkomers.

BTW

"Voor de detailhandel geldt dat de consument zuinig is en de op komst zijnde BTW-verhoging is wellicht voor sommige businessplannen van winkels de druppel geweest om de deuren toch maar niet te openen", aldus de ING-economen.

ING verwacht dat er dit jaar in totaal ongeveer 120.000 nieuwe bedrijven worden gestart. Vorig jaar kwam dat aantal uit op 123.500, tegen ruim 120.000 in 2010.