AMSTERDAM - Gezien de (voorlopige) uitslag van de verkiezingen is de forenzentaks van de baan. Dat is de verwachting van RAI Vereniging.

"Dit is in ieder geval een zeer interessante uitslag", verklaart Wijnand de Geus, secretaris van de RAI Vereniging, die in Nederland de auto-industrie vertegenwoordigt. "Twee zulke grote politieke blokken lag niet in de lijn van verwachting.

Dit heeft mogelijk een zeer stabiel kabinet tot gevolg, en dat is voor de auto-sector een zegen. Niets is voor de onze branche erger dan beleid dat ieder jaar verandert." Hij meent dat de forenzentaks nu zo goed als zeker van de baan is.

"Zowel de VVD als de PvdA hebben tijdens hun campagne aangegeven zo snel mogelijk van de forenzentaks af te willen en reken maar dat wij ze daar de komende tijd aan zullen herinneren. Gezien de grote winst van die partijen is het eigenlijk ondenkbaar dat die maatregel nu nog wordt doorgezet."

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag wordt bekend hoe de invoering van de forenzentaks, zoals bedacht in het Kunduz-akkoord, eruit komt te zien. Er is nu evenwel bij lange na geen meerderheid meer voor het plan in de Tweede Kamer, maar men zal wel financiele dekking moeten vinden om het plan af te schieten. De PvdA was overigens geen voorstander van het terugdraaien van de nieuwe bijtellingsregels rondom de status van woon-werkverkeer.