We schrijven regelmatig over leiderschap en het gebrek aan echt capabele leiders.

Door Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger

Wat als een paal boven water staat bij iedere leider is dat hij of zij “authentiek” moet zijn. Waarbij echt of authentiek staat voor iemand die de leider is vanuit de persoon die hij of zij is. Wanneer iemand benadrukt “what you see is what you get” is extra alertheid geboden.

De echte leider hoeft het namelijk niet uit te spreken, dit gaat vanzelf. Waarbij echtheid overigens ook goed geveinsd kan worden, want de betere “mannetjesmakers” van deze wereld hebben geleerd van de gelikte figuren die een organisatie aansturen. Daar prikken we inmiddels wel doorheen.

Kemphanen

Goede voorbeelden zijn de kemphanen Rutte en Samsom. Los van wat je van de mannen denkt en of je het eens of niet eens bent met waar ze voor staan, de individuele mannen zijn ook nog eens potentiele leiders voor Nederland. De echtheid is in deze leidende rol niet anders dan de echtheid van de leider van een onderneming of een stad.

De koers die je als echte leider voert wordt als een vanzelfsprekendheid ervaren en heeft te maken met het natuurlijke gedrag. Daarmee niet gezegd dat je het er mee eens moet zijn, maar de logica van de beslissingen, de menselijke kant – maar niet meehuilen met de wolven – en de stimulerende/motiverende rol, moeten als een maatwerk jas om de schouders, die veel dragen, vallen.

De kritiek die Rutte krijgt te horen is dat hij veel lacht en alles van zijn schouders laat vallen. Zitten we dan op een meehuilende man te wachten die bij iedere tegenvaller snikkend op televisie verschijnt? Je moet als leider naar buiten toe die sterke man of vrouw zijn.

De rechtse achterban gaat er wel vanuit dat hij Nederland op het rechte spoor krijgt, maar het midden, de religieuze en bij voorkeur tevens links moet ook het gevoel hebben dat hij het wel voor elkaar krijgt (ook al heeft het niet hun voorkeur).

Onervaren

Samsom is nieuw op het politieke leidersfront en onervaren. Daarmee niet gezegd dat dat slecht is, sterker nog, dat kan verfrissend zijn. Wat Samsom wel tegen heeft, is dat hij “gemaakt” overkomt.

De Greenpeace-man in de fleecetrui die op de barricade de grootvervuilers van deze wereld dwars zit, zit nu een in een maatpak mét stropdas wat niet om de schouders valt alsof het gegoten zit. Niet helemaal onwennig, maar ook niet natuurlijk.

Hier gaat links achter de man aan, maar ook hier geldt dat het midden, de religieuze en rechts het gevoel krijgen dat hij het voor elkaar krijgt. En hoewel er voor beide wat te zeggen valt, lijkt Rutte – ook al voordat hij minister president was – niet een rol te spelen en Samsom wel.

De mannetjesmakers zijn bij Samsom nadrukkelijk aan de slag geweest. Ze hebben ook goed werk geleverd, maar het kleine, niet onbelangrijke, verschil zit hem in de echtheid … gelukkig heeft echtheid niets met politieke kleur te maken.

De echte leider kan overal zitten en moet alleen op het juiste moment opstaan. We gaan het voor deze mannen de komende periode zien, spannend is het zeker!

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn de oprichters van Stichting Legatio. Zij ondersteunen ondernemers met de bedrijfsvoering van hun onderneming en/of hun persoonlijke ontwikkeling en worden hierbij ondersteund door een professioneel team. Legatio is ook te vinden op Twitter.