AMSTERDAM - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) acht de kans groot dat de rente nog lange tijd laag blijft.

Daardoor zal de dekkingsgraad van de pensioenfondsen de komende jaren niet zomaar verbeteren. Dat zei Knot woensdag tijdens een bijeenkomst met bestuurders van pensioenfondsen.

Volgens Knot is een lage rente de komende periode noodzakelijk om de economie te stimuleren en deflatie te vermijden, zei hij in een toespraak tot de pensioenbestuurders.

De DNB-president wees erop dat banken, huishoudens en overheden de komende jaren ten minste een deel van hun schulden zullen moeten aflossen, wat ten koste gaat van de investeringen.

"Dit remt de economische groei", aldus Knot. "Op zichzelf bezien is dit dus een situatie waar een relatief lage rente bij past."

Obligaties

Daarnaast wees Knot op de afname van het aanbod aan obligaties met een laag risico, zoals Nederlandse en Duitse staatsleningen, terwijl de vraag daarnaar stijgt.

Banken en verzekeraars moeten immers zulke leningen kopen om te voldoen aan de strengere toezichtregels en kapitaaleisen. Daardoor daalt de rente die investeerders op zulke leningen ontvangen.