ATHENE - Deskundigen van de missie die in Athene moet toezien op het Griekse financiële beleid, de trojka van Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF, willen dat de Grieken die een baan hebben, meer kunnen werken.

Daarbij denken ze aan 6 dagen per week en 13 uur per dag. Ze dringen aan op liberalisering van de arbeidsmarkt, onder meer met de mogelijkheid 78 uur per week te werken in plaats van 40 uur in de huidige officiële werkweek.

De website van de krant Kathimerini meldde woensdag dat de trojka dinsdag en woensdag overlegt met de Griekse minister van Arbeid, Yiannis Vroutsis. Het maximaal aantal uren werk moet door de week heen wel worden onderbroken voor rustperiodes van 11 uren. Aangenomen dat de grieks-orthodoxe Grieken de zondag als rustdag behouden, kan een werkweek dan zes heel lange dagen duren.

De trojka heeft Vroutsis ook aanbevolen de opzegtermijn voor het beëindigen van arbeidscontracten te verkorten. Die is nu 4 tot 6 maanden waarin de werkgever blijft doorbetalen. Ook de pensioengerechtigde leeftijd moet snel weer omhoog en nu naar 67 jaar, vinden de raadgevers van de trojka volgens Kathimerini.