AMSTERDAM – De Britse overheid heeft de advertentie bekendgemaakt voor de positie van president van de Britse centrale bank, de Bank of England (BOE). Komende vrijdag wordt de advertentie geplaatst in The Economist.

Ed Balls, parlementslid namens de oppositie, heeft de vacature een “onmogelijke taak” genoemd. Alleen personen met bovenmenselijke gaven zouden kunnen solliciteren, aldus Balls.

De baanomschrijving bestaat onder andere uit het vertegenwoordigen van de Britse centrale bank bij verschillende internationale instituten en fora zoals de G7, G20 en de Bank for International Settlements (BIS). Daar komt nog een rits aan nationale commissies bij.

Grote proporties

“Ik ben bang dat de positie van gouverneur is uitgegroeid tot een taak van enorme proporties”, verklaart een econoom van de Japanse bank Nomura tegenover de Financial Times. “De nieuwe rol vereist meer competenties als voorzitter dan kennis van monetair beleid.”

De Britse minister van Financiën heeft verklaard dat iedereen mag solliciteren voor de positie, maar in de wandelgangen worden drie namen genoemd. Gus O’Donnel, voormalig hoofd van het Britse ambtenarenapparaat, Paul Tucker, de huidige vicepresident van de BOE, en Adair Turner, voorzitter van de financiële toezichthouder FSA.

De huidige president van centrale bank, Mervyn King, gaat met pensioen in juni 2013, maar de nieuwe president zal in januari al worden aangesteld bij de bank.