BRUSSEL/STRAATSBURG - Meer Europa. In zijn jaarlijkse toespraak tot het Europees Parlement in Straatsburg pleitte commissievoorzitter José Manuel Barroso woensdag hiervoor. Hij sprak over een federatie van nationale staten, niet over één Europese superstaat.

"Laten we niet bang zijn voor het woord: we zullen naar een federatie van staten moeten gaan'', aldus Barroso. Hiervoor is een wijziging van het Europese verdrag nodig, zo bepleitte de commissievoorzitter.

''Europa heeft een nieuwe richting nodig, een nieuwe manier van denken'', aldus Barroso, die met name inzette op de verdere integratie van Europa. De problemen van Europa kunnen volgens de commissievoorzitter niet met nationale oplossingen aangepakt worden.

Deze herfst nog zullen er voorstellen komen voor een versterkte economische en monetaire unie, beloofde Barroso.

Een eerste stap hiernaartoe is het opzetten van een toezichthouder op alle banken in de eurozone, zo kondigde Barroso aan, om in de toekomst te voorkomen dat de Europese belastingbetalers opdraaien voor in problemen geraakte banken.

Politieke crisis

Volgens Barroso kijkt Europa niet aan tegen een financiële of een economische crisis, maar tegen een politieke crisis. Hij hekelde het gedrag van regeringsleiders die na een top de daar besloten actiepunten in twijfel trekken. Hij pleitte voor meer solidariteit onder de lidstaten.

Barroso stipte in zijn toespraak ook even de problemen in Griekenland aan. Hij meent dat deze herfst een omslagpunt kan zijn. ,,Als Griekenland zijn verplichtingen nakomt, blijft het in de eurozone.''

Het is de derde keer in de geschiedenis van de Europese Unie dat de commissievoorzitter bij het begin van het nieuwe parlementaire jaar een zogeheten 'state of the union' houdt. De benaming verwijst naar de jaarlijkse toespraak van de Amerikaanse president in het Amerikaanse parlement.