AMSTERDAM – Spaces, dat werkruimtes voor kleine bedrijven aanbiedt, breidt opnieuw uit. Het bedrijf vergroot zijn locatie aan de Amsterdamse Zuidas.

Na Amsterdam, waar nu twee locaties zijn, staan Den Haag, Rotterdam, Schiphol, Utrecht, Parijs en Londen in de planning. De uitbreiding van de kantoorverhuurder is opmerkelijk in het licht van de kwakkelende kantorenmarkt.

“De kantorenmarkt moet een verandering doormaken”, vertelt Spaces-directeur Martijn Roordink. “De markt is natuurlijk van oudsher het domein van vastgoedeigenaren, makelaars en investeerders, wij proberen de kantoren dichter bij de gebruikersmarkt te brengen.”

Spaces verhuurt nu flexibele kantoorruimte aan de Amsterdamse Zuidas en aan de Herengracht. Voor het eind van het jaar opent het bedrijf een locatie bij het Malieveld in Den Haag en binnen twee jaar moeten de andere Nederlandse vestigingen en die in Parijs en Londen een feit zijn.

Nationaal netwerk

“We willen een nationaal netwerk in een binnenstedelijke omgeving aanbieden”, aldus Roordink. “Dat is vooral voor grotere bedrijven interessant.”

Het vinden van kantoorruimte is niet zo gemakkelijk als het lijkt. “Er is landelijk gezien dan wel veel leegstand, de locaties waar wij op azen zijn nog altijd in trek. Ze moeten goed bereikbaar zijn, aantrekkelijk en dichtbij een woonbuurt liggen.”

De onderneming wil de komende twee jaar groeien naar zes tot acht locaties en een totaal van zo’n 60.000 vierkante meter. De nieuwe plek aan de Zuidas, die op 1 oktober in gebruik wordt genomen, telt straks 50 flexplekken verspreid over 7500 vierkante meter kantoorruimte.

Spaces richt zich op zogenoemde ‘high end professionals’, bedrijven met tussen de twee en 20 personen, die “weten hoe groot ze nog kunnen en willen worden”.

Goede koffie

Het zijn vooral ondernemingen, waaronder Facebook en Ralph Lauren, die zich weten te onderscheiden op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een prettige werkomgeving. “Goede koffie kan daarbij al heel belangrijk zijn”, lacht Roordink.

Ook zzp’ers kunnen er een werk- of vergaderplek huren. De huurperiode loopt uiteen van een half tot vijf jaar. Een lidmaatschap voor een zzp’er kost 160 euro per maand, het kleinste kantoor gaat voor 1000 euro per maand van de hand.

Volgens Spaces is er al belangstelling getoond voor ruim de helft van de nieuw beschikbare kantoorruimte aan de Zuidas. Voor de inrichting neemt het bedrijf architect Sevil Peach in de arm, die ‘zakelijk en informeel’ moet combineren. Het pand wordt gehuurd van vastgoedfonds CBRE Global Investors.