AMSTERDAM - Inkooporganisatie Maxxam kan sinds dinsdag geen Coca-Colaproducten meer leveren aan klanten zoals Makro en Hanos.

Reden is de weigering van de inkoper om de door Coca-Cola doorgevoerde prijsverhogingen te betalen. Dat bevestigt directeur van Maxxam Peter de Ries na berichtgeving hierover van de Levensmiddelenkrant.

Het besluit kan betekenen dat in de schappen van de groothandels binnenkort geen Coca-Cola of Fanta meer verkrijgbaar is. Ook voedingsleveranciers Lekkerland en Deli XL kunnen voorlopig geen producten meer aanleveren van de Amerikaanse frisdrankproducent. Lekkerland bevoorraadt bijvoorbeeld vijftienhonderd benzinestations, Deli XL levert aan kantines en zorginstellingen.

Prijsverhogingen

Coca-Cola verhoogde zijn prijzen onlangs met gemiddeld vijf procent, stelt Maxxam. Volgens de inkooporganisatie is dat de zoveelste eenzijdig opgelegde prijsverhoging. "Ze drukken dat vanuit hun machtspositie steeds door", zegt De Ries. "Maar het is een keer genoeg dat wij daarvoor opdraaien."

Maxxam zegt open te staan voor dialoog, 'maar de bal ligt bij Coca-Cola'. Vorige week is er nog wel een gesprek geweest tussen de twee partijen, 'maar we voelden ons niet serieus genomen', aldus De Ries.

Coca-Cola wil uit 'respect voor de klanten' geen mededelingen doen over de zaak.