AMSTERDAM - De winstgevendheid van Nederlandse levensverzekeraars staat structureel onder druk door de aanhoudende financiële onrust en toenemende concurrentie van met name banksparen. Dat staat in een rapport dat De Nederlandsche Bank (DNB) maandag heeft gepubliceerd.

Verzekeraars verkochten vorig jaar voor 4 miljard euro aan nieuwe levensverzekeringen. Dat is een halvering ten opzichte van 2006. Dat komt volgens DNB voor een belangrijk deel door de groeiende populariteit van banksparen. Maar ook het tanende vertrouwen in de financiële sector speelt volgens DNB een rol.

Via banksparen is het sinds 2008 mogelijk om tegen fiscaal gunstige voorwaarden vermogen op te bouwen voor de oude dag of om een hypotheekschuld af te lossen. Daarvoor was die markt uitsluitend het terrein van verzekeraars.

Waar de sector in het crisisjaar 2008 nog door verliezen op beleggingen in het rood werd gedrukt, is vanaf 2010 sprake van een structurele oorzaak. Sinds dat jaar zijn de uitkeringen uit levensverzekeringen hoger dan de ontvangen premies.

Niet alleen de groeiende concurrentie maar ook de financiële crisis maakt het levensverzekeraars moeilijk. Rendementen op hun beleggingen vallen tegen, terwijl hun verplichtingen stijgen door de extreem lage lange rente.

De crisis dwingt verzekeraars in het algemeen hun beleggingsstrategie tegen het licht te houden. Zij zijn sinds 2006 meer gaan beleggen in Nederland en andere veilig geachte landen in Europa, zoals Duitsland en Groot-Brittannië. De blootstelling aan landen in Zuid-Europa is juist flink gedaald.

Het Verbond van Verzekeraars laat in een reactie weten dat de financiële positie van levensverzekeraars ondanks 5 jaar eurocrisis solide is, waardoor ook op lange termijn aan klanten zekerheid kan worden geboden. Concurrentie houdt de sector volgens het verbond scherp. ,,We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet'', aldus een woordvoerder.