AMSTERDAM - Joop van den Ende heeft maandagmiddag zijn eredoctoraat uitgereikt gekregen door de Business Universiteit van Nyenrode.

De filosofie van de entertainment-ondernemer past in die van de universiteit van Nyenrode. Professor Lachotzski, van de universiteit Nyenrode, noemde hiervoor de termen leiderschap, ondernemerschap en stewardship.

Van den Ende zorgde volgens Lachotszki voor een 'totale entertainment enterprise'. De geboren Amsterdammer werd door Nyenrode geprezen als de grote initiator van de commerciële televisie en de opkomst van theaters. "Dankzij zijn creativiteit en het nemen van risico's had Van den Ende een positieve impact op mensen, wat ook tot succes leidde in bijvoorbeeld de Verenigde Staten (Broadway, red.)", aldus Lachotzski.

Facebook

Innovaties zijn volgens Van den Ende enorm belangrijk. Tegenover NUzakelijk vertelde hij dat bijvoorbeeld Facebook moet blijven vernieuwen. "Als Facebook niet met nieuwe diensten komt, zijn ze ten dode opgeschreven. Ik voorspel dat social networks wel de televisiezenders van de toekomst zijn. De Olympische Spelen over acht jaar zullen vooral via Google of Youtube te volgen zijn", liet Van den Ende weten.

"Er zullen op het gebied van budget verschuivingen zijn tussen het internet en televisie. Ik verwacht ook dat er minder tv-zenders komen. Tevens zullen er voor het toegankelijk maken van entertainment grote veranderingen zijn. Een voorbeeld is dat je straks kan kiezen tussen het live bijwonen van een popconcert of dat popconcert op je laptop kijken. Concerten moeten zo goed zijn, dat mensen er veel geld voor willen betalen."

Buitenland

Van den Ende is ook in het buitenland actief. Deze stap naar het buitenland zorgde in eerste instantie voor de mediamagnaat voor de nodige problemen. Het investeren in kleinere landen als Portugal leverde hem uiteindelijk spijt op. Desalniettemin had Van den Ende ook veel succes in het buitenland.

Van den Ende looft daarnaast het maken van keuzes op de lange termijn en vindt dat je daarbij nooit je eigen persoonlijke belang moet volgen. Veel andere bedrijven die zich hebben gericht op de korte termijn hebben gefaald, omdat het ego en de ijdelheid van ondernemers gevaar opleverde voor het voortbestaan van het bedrijf.

Joop van den Ende komt met zijn eredoctoraat in een rij bekende personen als Bill Gates, Nelson Mandela en Albert Heijn.