BERLIJN - De schuldencrisis is veroorzaakt door fouten in het financieel-economische beleid van de eurolanden en kan alleen worden opgelost door die te herstellen.

Dat heeft de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, dinsdag gezegd in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer.

''Er is geen comfortabele uitweg, niet door onze schulden te bundelen en niet door lichtvaardig de geldpers aan te zetten'', zei Schäuble. Dat principe is volgens de bewindsman leidend bij alle beslissingen over Europese hulpprogramma's of ingrepen door de Europese Centrale Bank (ECB).

Besmetting

De Duitse bewindsman constateerde dat ''zelfs Griekenland aanzienlijke vorderingen heeft gemaakt in het terugbrengen van het overheidstekort''. Het is volgens hem echter duidelijk dat het land alle afspraken over bezuinigingen moet nakomen.

''Als dat niet gebeurt, zal het vertrouwen opnieuw teniet worden gedaan en is er een verhoogd risico van besmetting in de gehele eurozone'', zei Schäuble.

Zorgen

Hij zei zich zorgen te maken over de hoge schulden van de Amerikaanse overheid. Onder vier ogen uiten Duitse politici en hoge ambtenaren vaak hun zorgen over de hoge schuldenlast van de Amerikanen en het onvermogen van de politici om het probleem aan te pakken, maar de publieke uitlatingen van Schäuble maken duidelijk hoe groot de zorgen zijn.

''Aan de vooravond van de verkiezingen in de Verenigde Staten is er grote onzekerheid over de koers die de Amerikaanse politiek zal volgen bij het aanpakken van de overheidsschuld die veel te hoog is'', constateerde de Duitse minister.