DEN HAAG - Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf worden zwaarder belast als de verkiezingsprogramma’s van PvdA en SP worden uitgevoerd.

Werknemersorganisatie MKB-Nederland heeft dat dinsdag gezegd. Volgens voorzitter Hans Biesheuvel ''begrijpen de twee partijen nog steeds niet dat welvaart en werkgelegenheid eerst moeten worden verdiend, voordat het geld kan worden uitgegeven’’.

MKB-Nederland wijst onder meer op de arbeidskorting voor zelfstandigen die de PvdA wil afschaffen. Dat betekent een inkomensverlies van netto 1500 euro per jaar, concludeert de organisatie.

Ook het inkomensafhankelijk maken van de zorgverzekering zorgt voor een forse lastenverzwaring voor zelfstandigen. Bij een inkomen vanaf 50.000 euro zijn ze veel hogere zorgpremies kwijt. Ook de SP verhoogt de zorglasten aanzienlijk vanaf die inkomensgrens.

Banken

Biesheuvel noemt het belasten van banken, door middel van een bankenbelasting en transactietaks, "niets anders is dan het belasten van MKB-bedrijven en van de starters op de woningmarkt". 

De PvdA wil een bankenbelasting van 1 miljard euro, bij de SP ligt de opbrengst op 1,5 miljard. De partijen vinden dat de financiële sector meer moet bijdragen aan het bestrijden van bankencrises.

Deze voorstellen zullen de krediet- en hypotheekverlening aan het MKB en jonge gezinnen echter nog verder afknijpen, stelt Biesheuvel.

WW-premie

Biesheuvel hekelt verder de verplichting voor bedrijven om 6 maanden de WW-premie van ontslagen personeel door te betalen. De plannen voor een hoge bankbelasting knijpen volgens hem de kredietverlening aan het MKB af.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte kan zich de opstelling van MKB-Nederland goed voorstellen. ''Als je de feiten op een rijtje zet begrijp ik Biesheuvel wel'', zei hij bij RTL Z.

Vicefractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem van de PvdA meent daarentegen dat de MKB-voorman de plank misslaat. Hij wijst erop dat de PvdA een investeringsfonds voor kredietverlening voor het MKB wil opzetten. Voor werkgevers is dat volgens hem ''een prima plan''.

Ook de SP neemt afstand van Biesheuvel. Volgens Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen laat die zich teveel leiden door zijn eigen politieke voorkeur. ''Hij bewijst zijn eigen achterban hiermee geen dienst.''