MADRID - Pensioenen zijn een onderdeel waarop premier Mariano Rajoy van Spanje in ieder geval niet wil bezuinigen bij de volgende besparingsronde. 

Dat zei hij maandag op de Spaanse staatstelevisie.

''Gepensioneerden zijn het meest kwetsbaar'', zei hij. Rajoy zei ook de inkomstenbelasting te willen verlagen als de economische situatie van Spanje zich daarvoor leent.

Hij denkt dat Europese leiders redelijk zullen zijn bij het stellen van voorwaarden aan eventuele steun aan Spanje, als dat land om steun gaat vragen. ''Ik zou het niet accepteren als andere landen ons vertellen op welk beleid bezuinigd moet worden en waar niet.''

ECB

De uitspraken van de premier komen vier dagen nadat de Europese Centrale Bank (ECB) bekendmaakte staatsobligaties te willen opkopen onder strenge voorwaarden. Eén van die voorwaarden is dat een land eerst officieel noodsteun moet hebben aangevraagd bij het Europese noodfonds en onder strenge controle moet staan van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

''De ECB heeft een zeer belangrijke beslissing genomen en logisch gezien moet de regering het zorgvuldig bestuderen en voorzichtig zijn'', zei Rajoy.

Sommige Europese landen sporen hem aan om een officiële steunaanvraag in te dienen, andere landen zijn er juist tegen, zei hij.

Begrotingstekort

Spanje had vorig jaar nog een begrotingstekort van 8,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en wil dit terugbrengen tot 2,8 procent in 2014.

Vijf vragen over het noodfonds

Lees meer over staatsleningen

Beweeg de cursor over de lijn om de rentepercentages te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier