RIJSWIJK - De Nederlandse Mededingingsautoriteit neemt een klacht van de Maatschappij Voor Beter OV over de NS in behandeling. Dat bevestigde een woordvoerster maandag.

De Maatschappij deed zondag een aanvulling op een eerdere klacht.

Volgens de organisatie zou de NS haar macht misbruiken. De vervoerder schrapte met ingang van maandag een aantal binnenlandse treinen.

Fyra

In plaats daarvan laat dochteronderneming HSA de zogenoemde Fyra-treinen rijden op de trajecten. De kaartjes voor die treinen zijn echter een stuk duurder.

Volgens de NS klopt het dat er met ingang van maandag op het traject tussen Rotterdam Centraal en Schiphol meer Fyra's gaan rijden over de nieuwe hogesnelheidslijn. Daardoor vervalt de dienstregeling met de tijdelijke intercity's die elk uur reden.

Die verandering was al maanden gepland en moest gebeuren omdat er geen capaciteit op het spoor is om beide treinen te laten rijden.

De eerste klacht kwam bij de NMa binnen op 19 september 2011. De Autoriteit bekijkt nog of er kan worden opgetreden en of er dus een onderzoek volgt. De NS wacht de procedure verder af.